tiistai 30. syyskuuta 2014

Voileipäkakkuja

Tein ristiäisiin pari voileipäkakkua. Kinkku-suolakurkku-juusto sekä kylmäsavulohi-tsatsiki -täytteellä. Täytteissä lisänä tuorejuustoa turkkilaisella jogurtilla notkistettuna sekä persiljalla/tillillä maustettuna. Hyvää oli - vaikka itse sanonkin.

Arastelin monta vuotta voileipäkakkujen tekemistä ja loppujen lopuksi ne ovat tosi helppoja tehdä. Teen kaikki täytteet valmiiksi, sitten leivät ja kostutusliemi, ja sen jälkeen kaikki onkin pelkkää kokoamista. Yksi yö jääkaapissa mehustumassa ja seuraavana päivänä tuorejuustosekoitus ja koristeet päälle. 

15 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä !! Ihan suu vettyi noita katsellessa. :)

    VastaaPoista
  2. Sanon rehellisesti, että kiitos, kiitos. Olen sen arvoinen :D

    Tyypillinen suomalainen sanoisi: no, ei nuo mitään, vähän on epäonnistunut koristelu, toiset tekee parempia jne. Minä en sano. Enää.

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköisiä! Itsekin arastelin aikoinaan noiden voileipäkakkujen tekemistä, mutta sitten eräisiin juhliin oli pakko tehdä, kun näytti siltä, että pitopalvelun kakut eivät ehkä riittäisikään koko vierasjoukolle. Siinä kävi sitten niin, että vieraat söivät ne minun tekemäni kakut ja pitopalvelun kakut jäivät melkein koskematta. Sen jälkeen esim. meidän nuorten kaikkiin juhliin on toive ollut "äidin voileipäkakut";)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin siinä helposti käy. Kyllä omatekemässä on se jokin.

      Meillä pitää huomioida allergiat, laktoosi-intoleranssi, kasvisruokavalio... helpompi tehdä itse. Äiti valitti, ettei kakun päälle ole mitään värikästä. Tomaatti ja paprika ovat pannassa pojan allergian takia ja sitten kävi niin, ettei hän ehtinyt maistaa kakkuja ollenkaan kun ne olivat jo loppu. Kaksi kakkua ei siis riittänyt 15 hengelle. Täytekakkua jäi puolestaan vielä vieraille kotipakettiin.

      Poista
  4. Onpa ihanan näköisiä! Kun vaan viitsii nähdä vähän vaivaa niin saa oman maun mukaisia ja varmasti parempia kakkuja kun ostamalla;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Näinhän se on monen muunkin asian kohdalla - joskus täytyy nähdä vaivaa. Lopputulos palkitsee.

      Poista
  5. Ihan samaa kommettia pukkaa kuin edellisillä kommentoijilla. Kynnys voileipäkakkujen tekemiseen oli iso, mutta sehän on helpompaa kuin täytekakun teko. Epäonnistua voi ainoastaan kostutuksessa, eli ei saa pihtailla kostukkeen kanssa.

    Samoin kaikkiin lasten juhliin on pitänyt tehdä "äidin voileipäkakut". Poikani jopa pestasi minut tekemään kakun tyttöystävänsä siskon ylioppilasjuhliin.

    Kerran pistin koristeeksi katkarapuja. Anoppi ei syönyt. Ovat kuulemma kuin kantomatoja. No, kaikesta ei kaikki pidä :) Ja tillitkin pistetään syrjään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilli on hyvää, mutta katkarapuja en itsekään laita koristeeksi. Minulla on sellainen tuntuma, että ne pilaantuisivat nopeasti. Lieneeköhän totta ollenkaan? Toisaalta kakku pitää mitoittaa tilaisuuteen niin, ettei sen tarvitse seisoa lämpimässä koko päivää. Ennemmin muutama pieni kuin sellainen jättikakku ellei ole isot juhlat, joissa kaikki syövät yhtä aikaa.

      Kaksi pientä kakkua 15 hengelle oli aika just. Molemmissa jäi 1 cm jäljelle.

      Poista
  6. Hehe, en ole tehnyt vielä koskaan. Silti jos juhlissa on tarjolla voileipäkakkua, hyökkään ensimmäisenä sen kimppuun. Sinun tekemäsi näyttävät herkullisilta ja niin kuulostavat täytteetkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulta kyllä onnistuu kakku kuin kakku. Yllätäpä itsesi ja vieraat seuraavalla kerralla. Mitään ihmeempiä ohjeitakaan ei tarvitse, mutta vähän voi täytteiden vinkkiä ottaa netistä. Esim. kylmäsavutäytteeseen pilkon lohet ja sekoitan tillituorejuusto-naturel tuorejuusto-turkkilainen jogurtti -seokseen ja mausteeksi lisää tilliä. Ehkä hipaus mustapippuria. Kostukkeena käytän kasvislientä, mutta monissa ohjeissa käytetään myös maitoa. Maidon kohdalla mietin aina säilyvyyttä...

      Poista
  7. Ihanan näköisiä voileipäkakkuja. Mjamm, mjamm. Itsekin, vaikka olen leipomistaidoton, olen tehnyt joskus voileipäkakkuja. Tosin isompiin juhliin, kuten tytön 18-v juhliin ja YO-juhliin tilasin voileipäkakut. Olivathan ne ulkonäöllisesti parempia, kuin mitä minä olisin saanut aikaiseksi. Nuo ovat kyllä huippuja ja varmaan olivat hyvänmakuisia:) Terkut Kirkkikseltä, M-L.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kakut olivat pääosin äitini koristelemia, itse olisin tehnyt hieman ronskimmalla kädellä. En ole mikään pikkupiipertäjä.

      Kaikista kommenteista ja pienen otannan perusteella voidaan päätellä, että voileipäkakkukulttuuri ei ainakaan meidän osalta ole niin 70-80-90-lukua. Daaaaaaaa.

      Meillä oli tänään pakkasaamu. -3 C. Syksy jatkuu, talvi tulee. Terkkuja hirmuisesti ja rapsutuksia Ossille.

      Poista
  8. On kyllä herkunnäköisiä! Kiitos noista lisukevinkeistä. Kerran olen vissiin tehnyt itse, mutta äitini on aika haka. Sen oli pakko opetella tekemään, kun suvun vakitekijän ikä kävi korkeaksi. Hyvät ohjeet tämä ihana täti antoi ja niillä äitini aloitti oman "uransa". Virpin tapaan minullekin maistuu juhlissa voikkarikakku, sitä ei voi ohittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellänikin oli iso kynnys aloittaa voileipäkakkujen tekeminen, mutta eihän tuo kovin vaikeaa sitten ollutkaan. Pääasia, että tekee oman maun mukaan ja välttää turhia kommervinkkejä. Yleensä simppeliversio on paras.

      Poista

Iso kiitos kommentistasi!