keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Joulukakkuja ja muuta puuhastelua

Tule meille Tuomas kulta,
tuopas joulu tullessas,
oluttynnör olallas,
kikarit pullot pivossas,
juustot kakut kainalossas.

Tänään laitettu jääkellarin lohi suolaantumaan, leivottu suklaakakku sekä piparinmakuinen kuivakakku, torttuja ja kuopuksen kanssa piparkakkuja. 


Piparinmakuinen suklaa-rusinakakku
3 munaa
3 dl sokeria
150 g voita sulatettuna
2 dl turkkilaista jogurttia
vajaa 4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
reilu rkl piparkakkumaustetta
100 g tummaa suklaata rouhittuna
vajaa dl rusinoita

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää rasva ja jogurtti sekä sekoitetut kuivat aineet. 
Paistetaan 175 asteessa noin 1 tunnin ajan. 
Kakku paranee parin päivän säilytyksen jälkeen... jos sitä on enää silloin jäljellä.

5 kommenttia:

  1. Houkutteleva kakku:)
    Jääkellarin lohi on minulle vain nimenä tuttu, miten teet sen?

    VastaaPoista
  2. Katriina, tässä jääkellarin lohen ohje: keitetään 1 litra vettä, 1 dl suolaa ja 0,5 dl sokeria. Liemi jäähdytetään. Lohi laitetaan nahkapuoli ylöspäin astiaan, jäähtynyt liemi kaadetaan päälle niin, että kala peittyy kokonaan. Laitan vielä lautasen painoksi, ettei kala pääse nousemaan pintaan. Sitten folio astian päälle ja kolmeksi päiväksi jääkaappiin. Suolaantuneesta kalasta leikataan ohuita viipaleita graavikalan tyyliin.

    VastaaPoista
  3. ..ja meikä heti täräytti perässä jääkellarin lohta :D En ole ko. ohjeella ennen tehnyt lohta, mutta nytpä sitten aattona pääsee tälläkin ohjeella kokeilemaan. Tänks!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Aikku, kirjoitin tuon ylös. Opetin juuri viikonloppuna pojalle, miten tehdään jouluksi graavilohta, mutta meilaan hänelle tämänkin. Oman lohen ehdin jo tehdä äidiltä opittuun tapaan ja pakastaa viipaleina.

    VastaaPoista
  5. Tintsa, tää on meidän suolakalasuosikki! Uskon, että tulee kunnon suolukkaa sinunkin makuusi :)

    Katriina, unohdin sanoa, että kalaa on sellainen vajaa kilon painoinen pala. Isompi vaatii ehkä vähän enemmän lientä, mutta tuosta perusohjeesta on hyvä laskea suhteet kuntoon. Ohjeella kala suolaantuu tasaisesti.

    VastaaPoista

Iso kiitos kommentistasi!