sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Laatikkotehdas

Tein eilen joululaatikot valmiiksi asti. Pakastimesta niitä voi ottaa joulun alla ja jouluna (toivottavasti ei enää joulun jälkeen) ja laittaa leivinuuniin lämpenemään. Leivinuuni on muuten parhain ekomikro hitaasta elämästä nauttivalle.

Olen tehnyt laatikot itse aina 80-luvulta lähtien ja tällä kertaa kirjoitin summittaiset ohjeetkin muistiin. En silti noudata ohjeita orjallisesti, en mittaa enkä punnitse. Teen aina vähän fiiliksellä, mutta tärkeää on aina maistaa sosetta ja lisätä mausteita oman maun mukaan. 


Kaikkien laatikoiden kohdalla huomattavaa:
* keittiön perusopit on syytä olla tiedossa (juurekset kuoritaan jne.)
* keitä vähässä vedessä 
* säästä keitinliemi
* soseuta juurekset ja lisää keitinlientä niin, että seos on "sopivaa"
* lisää tämän jälkeen muut aineet
* voit voidella vuoan, jotta laatikko ei tartu reunoihin
* käytän itse alumiinivuokia, koska näin voin lämmittää annosvuoat leivinuunissa.

Lanttulaatikko

1,5 kg lanttuja
suolaa keitinveteen
Soseeseen: 
2 rkl voita
2 rkl korppujauhoja
3 dl keitinlientä (korvaan osan kermalla)
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 kananmuna 

Paistetaan 150 asteessa noin 3 tuntia, 175 noin 2 tuntia. 
 

Bataattilaatikko

1,5 kg bataattia
suolaa keitinveteen
Soseeseen: 
2 rkl voita
1 rkl korppujauhoja
2 dl maitoa/kermaa
2 rkl siirappia 
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 til kardemumaan
1 kananmuna

Paistetaan 175 asteessa noin 1,5 tuntia.  


Porkkanalaatikko

1,5 kg porkkanoita
suolaa keitinveteen
Soseeseen: 
50 g voita
2 dl kermaa
2 rkl korppujauhoja
1 tl kanelia
1 rkl siirappia 
1 tl suolaa
1 kananmuna

Paistetaan 175 asteessa noin 1,5 tuntia.


Mukavaa 
ensimmäistä adventtia 
kaikille!

12 kommenttia:

  1. Nam! Tkee niin mieli lanttulooraa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan ihana tuoksu levisi kotiin - oli pakko vähän maistella... niin hyvää.

      Poista
  2. Aivan ihania! Aion ottaa reseptit ylös. Minä en vain ole koskaan tehnyt yhtäkään joululaatikkoa... Mutta joskus senkin aika on, anoppi on aika vanha. Mutta hänelle on kunnia asia tehdä poikiensa perheille joululaatikot. Ja se on myös hänen joululahjansa. Mukava lahja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin itsekin kuvitella olevani tuollainen anoppi, joka tekee laatikot muillekin. Meillä täytyy olla kaiken laktoositonta, joten ainakin itse tekemällä voin olla varma, että sitä saa mitä tilaa.

      Viime viikolla sain taas kokea laktoosin voiman karvaasti, kun työkokouksen buffetlounaalla otin raejuustoa, joka ei ollutkaan hylaa/laktoositonta. Menihän se ilta sitten niinkin kuin meni.

      Poista
  3. Pisteet sulle, mitä järjestelmällisyyttä! Olisipa mukava maistella lämpimiä ja mausteisia laatikoita. Nuorena tein innoissani lanttulaatikonkin, mutta nyt ostan pienen määrän valmiina. Perunalaatikonkin menekki on vähentynyt puoleen, mutta jouluruukku maistuu kaikille yhtenä päivänä. Itse tykkäisin porkkanasta ja bataatistakin, mutta muut ei. Sen sijaan poika tilasi jo punajuuri-sinihomejuustolaatikon, me kun vietämme tällä kertaa joulua kolmestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitin pitkän vastauksen ja sitten se katosi. Peijoona.

      Teen imelletyn perunalaatikon aatonaattona uuninpankolle. Mies toivoo sitä ja sen hänelle suon, pitää sen verran olla kunnon vaimo.

      Me oltiin kolmestaan viime jouluna, tänä jouluna on koko poppoo koossa keskimmäistä lukuun ottamatta. Tytär tulee vasta tammikuun lopulla Suomeen. Poika ja miniä ovat varmaan vain yhden yön, koska kuitenkin asuvat tuossa 10 km:n päässä. Englannista saan tyttären viikkoa ennen joulua ja häntä varten on pitänyt jo varata kosmetologia, kampaajaa, optikkoa... Kun on elämänsä tottunut hoitamaan asiat kotikaupungissa, mitä sitä turhaan käytäntöjä muuttamaan.

      Poista
  4. Kiitos Aikku ohjeista. Tulostin ne omaan keittokirjaani, joka on tälläinen kierrelehtikansio. Siihen olen kerännyt kaikkia hyväksi havaittuja ohjeita. Mukavaa joulukuun alkua ja terveisiä teille kaikille täältä Kirkkonummelta, M-L.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on sellainen kirjanen, johon olen kirjoitellut ja liimaillut kaikenlaisia ohjeita, jotka on hyväksi koettu ja maistettu. Joskus olen ajatellut "kirjoittaa" sen puhtaaksi - sitten kun on aikaa.

      Kiitos terveisistä ja hyvää itsenäisyyspäivää, jos en enää ehdi toivottelemaan!

      Poista
  5. Blogistani löytyy sinulle haaste:)
    Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Olen tosi huono haasteissa, mutta yritän...

      Joulumieltä!

      Poista
  6. Oikein hyvvää lauvantaiaamua kammarista ! Laatikot ne niin parraita jouluherkkuja. Meilläkin tykätään tuosta riisittömästä porkkanalaatikosta ja imelletty hämäläinen perunalaatikko mennee myös kuin kuumille kiville :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää keskiviikkoa ja terveisiä Englannista!
      Laatikot ovat jouluna ihan "must". Imellettyä laatikkoa olen opetellut tekemään vasta kymmenisen vuotta sitten, koska se ei kuulunut kotonani ruokapöytään. Imellytän laatikon perinteiseen tapaan leivinuunin pankolla.

      Poista

Iso kiitos kommentistasi!