lauantai 17. maaliskuuta 2012

Perinteet kunniaan

Moni "vanha" leivonnainen lyö laudalta uudet tulokkaat kevyesti. Yksi helpoimmista ja aina varmasti onnistuvista leivonnaisista on perinteinen kääretorttu. Teen kääretortun aina ohjeella: yksi lasi munia, yksi lasi sokeria ja yksi lasi vehnäjauho-perunajauho-leivinjauho -seosta. Täytteenä tällä kertaa vadelmahilloa ja kuningatarrahkaa.


Yksi perinnesuosikkini on vispipuuro. Esikoista odottaessani himoitsin vispipuuroa valtavasti. Söin vispipuuroa aamupalaksi, päiväruoaksi ja iltapalaksi, enkä onneksi kyllästynyt puuroon. Siivilöin aina puolukat pois keittämisen jälkeen ja vatkaan puuron vaaleaksi. Eräs oululainen kokki sanoi kerran, että silloin, kun tuntuu, että nyt pitää lopettaa vatkaaminen, sitä täytyy jatkaa vielä viisi minuuttia. Tällöin puurosta tulee tarpeeksi kuohkeaa. (Samaa ei kannata kokeilla kerman kanssa.) Välillä teen vispipuuroa myös karpaloista. 


6 kommenttia:

 1. Vispis on oikein sellainen retko-herkku. Teen sitä silloin tällöin lasteni käydessä luonani. He muistelevat aina vispipuuro-lapsuuttaan.

  VastaaPoista
 2. Minun ex-käly on kanssa vähän tuollainen, että "pyöräyttää" kääretortun silleen nopeaan, jos sattuu tulemaan vieraita. Minulta onnistuvat parhaiten dallas-pullat suoraan pakkasesta:) Pitäisi varmaan opetella leipomaan mutta kun tuotokset pitäisi minun itseni jättää syömättä:( Viitsisitkös kuitenkin kertoa tuon jauhojen suhteen. Tuskin kolmannes kutakin. Vaikken olekaan mikään pullantuoksuinen äiti niin sen verran ymmärrän tuosta leipomisesta ettei sitä leivinjauhetta kannata kauheasti laittaa. Saattaa uuni täyttyä... Terveisin M-L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohje oli tosiaan hieman ylimalkainen, tässä täsmennystä:

   1 lasi munia
   1 lasi sokeria
   1/2 lasia vehnäjauhoja
   1/2 lasia perunajauhoja
   1 tl leivinjauhoja

   Jo pitäisi onnistua!

   Eikä kannata yhtään väheksyä dallaspullien paistamista. Eräänkin kerran olen pyöräyttänyt dallakset ja mökillä ne ovat ihan must. Sitä paitsi dallaspullien tuoksua ei ihan helpolla voita mikään.

   Poista
  2. Kiitos Aikku! Tarvitsee kokeilla josko onnistuisi kääretortussa:) M-L

   Poista

Iso kiitos kommentistasi!