sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Englannista bataattilaatikkoon

Viikko sitten olin näissä maisemissa:

IMG_7918 Bournemouthissa Englannin etelärannikolla. Pitkän hiekkarannan vuoksi aluetta kutsutaan Englannin Rivieraksi. Ilmasto on lauhkea ja alueella sataa vähemmän kuin muualla Englannissa keskimäärin. Vaikka yöllä lämpötila laski nollan tuntumaan, päivällä aurinko lämmitti mukavasti. Paikallisten mukaan oli epätavallisen kylmä, mutta se ei estänyt ihmisiä kulkemasta sortsit jalassa. Tosin suurin osa turvautui talvitakkeihin.

Asuin hotellissa, sillä tytär asuu opiskelija-asunnossa.
  IMG_7944 Hotelli oli rakennettu vuonna 1812 ja käytävät olivat sokkeloisia. Kaikki käytävät ja lattiat oli päällystetty punaisella, paksulla kokolattiamatolla eli lattiat olivat lämpimät. Ikkunat olivat sen verran hataria, että olin kiitollinen lämpimästä ilmasta. Hotellin ravintolassa oli elävää musiikkia ja se oli iltauniselle kovaääninen painajainen, mutta siitäkin selvisin korvatulppien ansiosta. Aamiainen oli mannermainen: tee erittäin hyvää ja aamiaisinbuffetin lisäksi listalta sai tilata kaikkea munista pekoniin ja pavuista kippersiin (leivitetty kalaa).

Matkan aikana ehti marraskuu vaihtua joulukuuksi ja itsenäisyyspäivänä pidin laatikkotalkoot. Eilen sanomalehdessä oli artikkeli: joulu on valmisruokien juhlaa. Tämä on niin totta, sillä nyt pakastimessa on paistovalmiit porkkana-, lanttu- ja bataattilaatikot.

IMG_7993
Tyttäret suorastaan rakastavat bataattilaatikkoa ja kuopuksen kaverikin on kuulemma haikaillut bataattilaatikkoni perään. Siispä Ella, jos luet tätä, olen tehnyt sinulle oman rasiallisen!

Yleisön, oikeastaan vain annamarin, pyynnöstä tässä 
bataattilaatikon ohje:

Ostetaan noin kilo bataattia, kuoritaan, pilkotaan ja keitetään suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.  Vesi saa just peittää bataatit. Kaadetaan keitinvesi kannuun tms. myöhempää käyttöä varten ja soseutetaan bataatit. Sekoitetaan joukkoon 2 rkl korppujauhoja, 1 muna, ripaus kanelia ja siirappia (hunajakin käy), mikäli tykkää oikein makeasta laatikosta. Sekoitetaan keitinlientä tarpeen mukaan, massa saa olla löysää. Maistetaan ja lisätään suolaa tai muita mausteita oman maun mukaan.

Tässä vaiheessa pakastin laatikot, mutta voihan nämä tehdä valmiiksi astikin. Paistolämpötila saa olla noin 175 °C.  Paistetaan kypsäksi. Valitettavasti tämän tarkempia ohjeita ei ole, koska en ole ikinä tehnyt laatikkoa minkään erityisen ohjeen mukaan.

Myös lanttulaatikon teen suurin piirtein samalla ohjeella.

IMG_7994 Vielä pari viikkoa jouluun. Kaikenlaista ehtii tehdä, jos huvittaa. Ja jos ei huvita, voi vaan olla.

14 kommenttia:

  1. Me ollaan bataattien suurkuluttajia, kun en voi syödä perunaa. En oo älynnyt tehdä jouluksi bataattilaatikkoa. Kiitos ohjeesta! Nyt teen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä ja oikein hyvää ruokahalua!

      Poista
  2. Olen kuvitellut, että Bournemouthissa on niitä kallioisia tuulen pieksämiä rantajyrkänteitä. Ei taida ollakaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niitä kallioisia jyrkänteitäkin on. Laitan lisää kuvia, kun saan toiset kuvat iPhonelta koneelle. On vähän laiskottanut... Ranta on kilometrejä pitkä ja suurin osa on jyrkkää reunaa. Tavallisella kameralla sitä ei vaan saa niin hyvin tallennetuksi.

      Poista
  3. Olet jo toinen, joka hehkuttaa bataattilaatikkoa jouluksi, joten pitää kai se kokeilla. Kopsasin ohjeen tästä.
    Toisaalta sain maistaa yksissä pikkujouluissa niin herkullista porkkanalaatikkoakin, se oli tehty ilman riisiä eli bataattilaatikon tapaan ja siksi juuri tykkäsinkin niin paljon siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen porkkanalaatikon aina ilman riisiä eli kutsunkin sitä porkkanasoselaatikoksi. Oikeastaan kaikki laatikot voi tehdä aika samanlaisella ohjeella. Mausteeksi käy esim. muskottipähkinä, mutta kanelistakin tulee kiva jouluinen vivahde. Perinteinen porkkanalaatikko on liian tukevaa meidän makuun, puuro puurona ja laatikot perusaineista.

      Poista
  4. Ihanan näköinen hotelli vaikka musiikki häiritsikin.....

    Luulen, että itse pitäisin bataattilaatikosta, mutta mies ja tytär eivät oikein diggaile noista makeista laatikoista. Enpä taida siis jaksaa tehdä ja taidan olla jopa niin laiska, että Saarioinen saa olla se joka valmistaa minun laatikkoni, heh, tänäkin vuonna:) Kaikkea muuta väkerrän, mutta nuo joululaatikot ovat mukamas liian vaikeita... Höystelen niitä valmiita laatikoita vähän kermalla ja mausteilla... Terveisiä M-L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, eihän sitä kaikkea tarvitsekaan itse tehdä. Tein kerran laatikot kaupan valmissoseesta, mutta en tykännyt yhtään. Viime vuonna lanttulaatikossa ei ollut tarpeeksi makeutta, joten ei sitä aina voi onnistua. Mutta yritän uudelleen ja yhä uudelleen. Tein vain tuollaisia pieniä vuokia, ettei tarvitse lämmittää samaa ruokaa montaa päivää. Eikä tarvitse syödä samaa ruokaa montaa päivää!

      Poista
  5. Jaa-a. Samat harrastukset olleet täälläkin, eli viikonloppuna tein porkka-, lanttu- ja bataattilaatikot pakkaseen valmiiksi. Tosin täytyy sanoa, että minulla tuli lanttu- ja bataattilaatikoihin vielä hyvät hörsyt kermaa ja voita :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai ai, mitä herkkua! Minä laitan uuniin laitettaessa laatikoiden päälle korppujauhoja ja isoja voinokareita.

      Poista
  6. ..ei porkka-, vaan porkkanalaatikot :D

    VastaaPoista
  7. K-kaupan Pirkka-kotisivuilla on bataattivalmissoseesta helppo bataattilaatikon ohje jota aion kokeilla. Ei tartte muuta kuin laittaa ainekset sekaisin, vuokaan ja sitten uuniin. Muuten heti joulun jälkeen kaupat myy sitten bataattilaatikkoa alennuksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota bataattisosetta en olekaan vielä nähnyt kaupassa. Mukava juttu, että bataatti alkaa yleistyä keittiössä, se on ollut aivan liian vähän käytetty ruoka-aine.

      Poista

Iso kiitos kommentistasi!