maanantai 8. syyskuuta 2014

Syyskuu on sadonkorjuun aikaa

Syyskuu. Aurinko paistaa ja lämpö hellii, päivisinkin lämpötila kohoaa melkein kahteenkymmeneen. Puolukoita on mättäät punaisenaan. Lauantaina lähdimme aamuyhdeksältä metsään ja illalla puoli kymmenen aikaan laskin mehumaijasta viimeiset mehut. Siinä välissä olin putsannut marjat ja keittänyt hilloakin. Rakastan sadonkorjuuaikaa!

Piha (vaikka pieni onkin) on jäänyt ihan retuperällä. Ei jaksa. Keväällä sitä on täynnä virtaa ja suunnitelmia, syksyllä pitää näköjään jo ottaa vähän rennommin. Nurmikkokin pitäisi leikata (onneksi ei oo bensaa koneessa).  Kesäkurpitsojen suhteen ollaan oltu omavaraisia koko kesän ajan, vieläkin satoa tulossa. Olen tehnyt kesäkurpitsapihvejä ja jos jollakin kiinnostaa, tässä ohjetta:

- karkeaksi raastettu kesäkurpitsa tai kaksi valutetaan siivilässä, vähän suolaa voi nakata joukkoon
- puristetaan viimeiset nesteet käsin ja sekoitetaan joukkoon vehnäjauhoja (1-1,5 dl) ja 1-2 munaa
- mausteeksi suolaa, pippuria, yrttejä, chiliä, ihan mikä itsestä tuntuu hyvältä
- paistetaan pannussa (öljyä pannuun) rapsakoiksi pihveiksi (mieluummin ohuita)

 Näitä meillä on tehty monesti ja maistuvat vielä seuraavanakin päivänä, jos ei kaikki mene kerralla.

Koska kuvaa pihveistä ei ole, lopuksi pari kuvaa kesälomareissusta. 



Hallstat, Austria. Kannattaa käydä, jos ajelee tuollapäin.

10 kommenttia:

  1. Mjamm, kesäkurpitsapihvit kuulostavat herkullisilta. Tosin minä joudun ostamaan niitä.

    Ihan mieletön toi ensimmäinen kuva. Sitä oli varmaan kiva posotella prätkällä menemään. Minä olisin saanut jonkinsortin halvauksen. Mut joo, ihan tosi hienot maisemat! Terveisii M-L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mentiin sellaisella suolakaivosjunalla ylös näköalapaikalle, tuo "tie" oli tarkoitettu patikoijille. Tosin Italiassa ajeltiin tuollaisia teitä, alas en viitsinyt sen kummemmin katella.

      Eilen ajeltiin Muhokselle ja eikös hirvi tullut eteen. Onneksi pysähtyi sekunniksi katsomaan onko liikennettä ja näin kuski sai sekunnin lisää reagointiaikaa. Minä se vaan ehdin sanoa "hirvi, hirvi". Siinä oli hengenlähtö kahden sekunnin päässä.

      Kivaa syksyä teille!

      Poista
    2. No huh. Onneksi älysi hirvi vähän pysähdellä ja katella liikennettä. Teillä oli tuuria kans. Pahuksen hirvet. Yksi eläinlaji, jota ei minusta kauheasti kaivata täällä Suomessa.

      Poista
    3. Joka kesä moottoripyörällä liikkuessa nähdään hirvi(ä), mutta autoillessa harvemmin. Ruotsissa tuli kerran järkyttävän iso hirvi tielle ja jäi siihen tollottamaan. Poroista ei ole niinkään isoa vaaraa, kun ne harvoin poukkoilevat - yleensä käyskentelevät kaikessa rauhassa teiden pientareilla.

      Poista
  2. Syksy on parhaimmillaan kirpakanraikasta ilmaa ja puolukantuoksua. Sienten myös, mutta en ole päässyt kummankaan imuun vielä. Kyllä ainakin yksi litra omatekoista puolukkahilloa pitää saada!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on sellaiset 10 litraa puolukkahilloa - hups, onko karannut taas mopo käsistä :D
      Itse asiassa puolukkahillo on tosi hyvää melkein kaikkien laatikkoruokien kanssa, mutta ehdoton yhdistelmä on kaalilaatikko-puolukkahillo.

      Poista
  3. Huimaa jo pelkkä kuvan katselu...

    Ja ne hirvet, niitä saa aina pelätä, kun joka viikko siellä äidillä käyn. Yhteensä liki 300 km... Kerran olen ollut melkein nokikkain hirven kanssa. Onneksi hirvi pysähtyi tien penkalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nythän hirvet alkavat liikkua, kun aamu- ja iltahämärän aika lisääntyy. Ja hirvenmetsästyskin on alkamassa ja saa eläimet liikkeelle. Ajelkaapa varovasti, kun aikamoinen matka teillä ajettavana viikottain.

      Poista
  4. Ai, suhunkin iskee syksylama puutarhatöiden suhteen. Kevättä ja inota odotellessa...

    Komeet maisemat ja mainiot kuvat. Kyllä tuolla tosiaan kelpaisi käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksylama on muuttunut totaalilamaannukseksi. Onneksi mies viitsii käydä kastelemassa tomaatit (muutama vielä kypsymässä) ja raportoi kesäkurpitsojen koosta aika ajoin. Kevättä todellakin odotellessa... :D

      Poista

Iso kiitos kommentistasi!